Hampaiden paikkaus ja juurihoito

Tietoa

  • Paikkaushoidolla korjataan esim. reikiintyneitä tai lohjenneita hampaita. Hampaiden reikiintymistä aiheuttaa bakteeripeite eli plakki hampaan pinnalla. Reikiä tuleekin pääsääntöisesti niihin kohtiin, joihin plakkia pääsee kertymään: hampaiden purupintojen uurteisiin, ienrajoihin sekä hammasväleihin. Reikiintymistä voidaan parhaiten estää oikealla hampaiden puhdistustekniikalla sekä oikeilla ruokailutottumuksilla. Tärkeää on myös, että reikä paikataan ajoissa, muuten se pääsee laajenemaan ja voi johtaa juurihoitoon tai hampaan menetykseen.
  • Paikkaushoidossa käytetään täytemateriaaleina muovia tai keramiaa. Keraamiset paikat ovat suosittuja niiden kestävyyden ja esteettisyyden vuoksi.
  • Juurihoitoon päädytään silloin, kun hampaan ytimen kudos tulehtuu esimerkiksi halkeaman tai syvän karieksen eli reiän johdosta. Joskus myös hampaisiin kohdistuvat tapaturmat voivat aiheuttaa hammasytimen kuolion, jolloin juurihoitoa tarvitaan. Hammasytimen tulehdus johtaa lopulta tulehduspesäkkeen muodostumiseen juurenkärjen alueelle. Usein se on oireeton ja havaitaan sattumalta.
  • Juurihoidossa hammasytimen kudos poistetaan mekaanisesti ja juurikanavat laajennetaan instrumentein ja desinfioidaan. Kanaviin laitetaan lääkeainetta. Lopulta kanavat täytetään tiiviisti ja hammas paikataan. Onnistuneen juurihoidon myötä tulehdus paranee.
  • Hyvien puudutusaineiden ansiosta paikkaus ja juurihoito onnistuvat kivuttomasti.

Kysyttävää?

Kysy meiltä – autamme mielellämme!